Alex Bordeanu – Scenarist şi vocea lui Marcus

alex_bordeanu_scenarist_mercyAlex Bordeanu nu este doar scenarist care acoperă toate genurile, ci şi actor, scriitor şi compozitor. Ca scenarist, filmografia lui cuprinde lung metrajul de animaţie „Harap Alb” (Mediapro Pictures, 2006) şi serialul de animaţie „Profesorul Tumne” (MediaproPictures – 2004), iar în 2010 a câştigat primul loc la concursul Consiliului Naţional al Cinematografiei cu scenariul „Mercy Street”, care a devenit prima animaţie stereoscopică 3D realizată în România. A finalizat deja scenariul lung metrajului de animaţie „Ovo Parallelum”– parteaa doua a filmului „Mercy Street”.

În prezent, lucrează la scenariile „Rainy Days”– un scurt metraj de ficţiune care face parte dintr-un proiect pan-europeanamplu, şi „Shifting”– lung metraj action comedy-SF pentru piaţa britanică, proiect scris pentru Simon Pegg şi Nick Frost, ce urmează să intre în producţie în 2018. Este membru al ISA (International Screenwriters Association).

Ca scriitor, are în lucru două romane,unul fiind chiar „Mercy Street” cartea, iar celălalt, „Enciclopedia proştilor”, va fi lansat anul viitor.

Pentru filmul „Mercy Street”, implicarea lui a depăşit cu mult rolul scenaristului care a scris şi a rescris scenariul de 15-20 de ori. Pe lângă faptul că este vocea lui Marcus,personajul negativ principal, a făcut casting pentru voci împreună cu regizorul şi producătorul, a lucrat cu actorii la înregistrări ca regizor de voci, a participat, în cadrul producţiei, la concept art, storyboard, realizarea texturilor şi a decorurilor şi a făcut circa 90 de animaţie…

Am idei de film, animaţie sau ficţiune, 24 de ore pe zi. Am scris scenariul în 2009, dar nu l-aş numi inspiraţie, cât studiu intens. Norocul nostru, al tuturor este că suntem toţi la fel de „nebuni”: eu, cei doi fraţi Buzea, producătorul Radu Nicolae şi echipa de producţie… toţi am tras inuman de mult pentru a finaliza acest film.

De-a lungul călătoriei iniţiatice, micuţul şi curiosului Lorenz este însoţit de veşnic nemulţumitul Singhi, altruistul Banna şi nehotărâtul Bumbe. Cu toţii sunt vegheaţi părinteşte de blândul părinte Abbey. Pisicile micuţului Lorenz întregesc coloristica întregului grup, care lupta până în final cu nebunia lui Marcus, muzician şi om de ştiinţă genial ce-şi doreşte nemurirea.

Am avut o colaborare constructivă cu producătorul de-a lungul acestor ani de producţie. Apreciez şi am apreciat că nu a intervenit pe text.

Ştiu că, în general, cartea precede filmul, dar acum scriu şi cartea „Mercy Street”. Să spunem că suntem într-o situaţie atipică. Nu cred că impactul va fi negativ dacă apare după film. Dacă filmul are succes, cartea va depăşi cu siguranţă succesul filmului, cum se întâmplă de obicei. Am început să scriu această carte fiindcă aici, pe hârtie, nu mai sunt constrâns de cheltuieile de producţie şi alte bugete… Aici pot spune povestea pe larg aşa cum mi-am imaginat-o acum aproape 6 ani. Sper că filmul nostru să ajute animaţia românească cât mai mult. E o industrie care se dezvoltă (oarecum nesănătos) underground, ca să spun aşa; oricum, observ că se amplifica fenomenul şi aceasta-i bine.